Språk er makt

språk er makt

 

Språk er makt sier Blaker, og det er noe som bare blir mer og mer sannhet for hver dag som går. Selv om Blaker skrev denne boken for over 40 år siden, er den høyst aktuell i dag og

Årsaken til at jeg peker på dette er måten språket blir brukt mot oss, og av oss, både i samtaler og ikke minst på ulike medier.

Vi slenger ut sterke kommentarer om andre, ofte hatefulle og treng knapt stå til ansvar for noe som helst. Ikke minst er det lett på fjesboka og andre sosiale medier å slenge ut merknader om personer eller grupper for vi føler det ikke har konsekvenser Å benytte et rikt og variert ordforråd kan gjøre deg til en mer interessant person å høre på. Bruker en i tillegg tabloide ord” vil en i enda større grad vekke interessen.

Med tabloide ord mener jeg her da ord som vekker følelser. Dette kan være følelser på alt fra sinne til glede, frykt osv.

Vi kan og bruke ord som utløser handling hos mottakeren. Tenk bare på ordet ”NÅ”

Som foreldre bruker vi dette ordet ofte til våre barn, og da forbundet med handling. “NÅ må du legge deg..“, “NÅ må du gjøre lekser..“, etc. Ordet “NÅ” utvikler seg derfor til et anker for å utføre en handling. Innenfor både politikk og salg fremkommer det formuleringer som ”NÅ” har du muligheten, eller ”NÅ” skal vi satse osv.

Poenget med handlingsutløsende ord er at de setter ekstra press på oss til å handle.

I dag bør vi og være bevist den utstrakte bruken av sterke og svake ord som fremkommer. Når for eksempel politikere bruker sterke ord, så fremstår de som en autoritet på sitt område. Bruker de for eksempel ”hvis” så er det ett svakt ord, mens ”når” er ett sterkt. Same situasjon er det med ordet problem. Det byttes ofte ut med ordet utfordring. Med å gjøre det sier en indirekte at en har god kontroll og kan takle eventuelle utfordringer.

Det jeg her peker på er hvor viktig språket vårt er, og ikke minst hvordan vi bruker det. Måten vi bruker språket som voksne kommer og igjen i våre barn. Vi hører fra våre barn de same ordene og setningene som fremkommer fra oss voksne, det da være seg i direkte samtale eller gjennom media. Vi burde tenke over at språket er ikke et nøytralt redskap, men kan være bærer av fordommer og gammeldagse ideer. Samtidig kan språket om vi evner å være mer bevist, virke frigjørende og åpne opp for alternative tenkemåter

Legg merke til de seriene som er populære i tiden, og hvor stor påvirkning de har på vår kommunikasjon. Vi hadde for noen år siden en serie ved juletider som het the julekalender. Der kom utrykket bob bob. Etterpå kunne en nesten ikke snakke med noen uten at de sa bob bob. I ulike serier spesielt fra Amerika har vi setningen i love you. I vår kultur er det en sterk setning, som lett kan misbrukes og bli en setning uten mening om den brukes hele tiden. Den blir upersonlig. Vi bør tenke over meningen og ikke minst at i andre lands kultur kan den ha ulike nyanser.

Jeg hører og sterke ord som jeg hater deg dukke opp ikke bare fra de unge, men og fra offentlige personer som tydeligvis hater mye.

Mange vil nok si at dette er bare flisespikkeri og det betyr ikke så mye. Tvert om vil jeg si. Vi kan her snakke om den moralske dørastokken. Jo mer vi høvler av dørastokken og godtar uten å reagere og korrigere dess større sannsynlighet er det at det vi får er en svingdør som til slutt vil komme og ta oss i ryggen.

For noen år siden i arbeid med ungdom som brukte sterke ord om hverandre, bestemte jeg meg for å bevisstgjøre ungdommen på språket og dets makt

Jeg hørte ord som jeg hater deg, svært mange ganger i løpet av dagen.

Jeg skrev da setningen jeg hater deg på tavlen og spurte hva de tenkte. Må innrømme at det vekket svært få følelser

Deretter snudde jeg på setningen, og skrev

Det er deg jeg hater

Jeg ba deretter ungdommen fortelle hva de nå følte. Si setningen jeg hater deg, og pek på den det gjelder sa jeg. Det var ingen som ville gjøre det for nå var det personlig. Her ligger og essensen om vi skal kunne klare å skape en forandring. Språket, verken er eller skal være upersonlig, slik det ofte kan være i dag.

Vi må gjøre språket til det som språket er ment å være, nemlig noe som er personlig og subjektivt, og ikke minst respektfullt i vår kommunikasjon med andre.

Da vil språket få sin rette makt og ikke som i dag, være vår agent for misbruk av makt.

 

Vi bør alle huske at ord kan være sterke

Ord kan være svake

Ord kan vi sende

Men sjelden ta tilbake

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.