Når det putler i gryta, og kan hende koker over.

Jeg opplevde her om dagen, mens jeg styrte på kjøkkenet at gryta kokte over og det ble litt av ett søl.

Når jeg tenker på den situasjonen, får jeg bilde på kommunikasjon mellom oss mennesker, eller rettere sagt konsekvensen og resultat av dårlig kommunikasjon.

Vi sier ofte vi snakker med noen, men spørsmålet er ofte om vi snakker med, til eller forbi den personen vi snakker med. Tenker vi over at i hver ny samtale/møte, så vil vi når vi kommuniserer, i realiteten starte på noe nytt hver gang. Hver samtale følger sitt eget spor, skapt av våres erfaringer og interesser. Den vanligste form for kommunikasjon foregår faktisk gjennom følelser, som er sjelens språk. Følelser kan både være vanskelige å oppdage, og ofte enda vanskeligere å vedkjenne seg. I tillegg til tanker og følelser kommuniserer vi og med egen erfaring som er en fremragende formidler.

I sjelens språk finnes det egentlig bare to ord eller følelser: Nemlig frykt eller kjærlighet.

Vi bør tenke over at all menneskelig handling er motivert av en av disse følelsene.

Frykt er den energien som innsnevrer, avslutter, trekker tilbake, forlater, gjemmer seg, beholder og skader våre medmennesker. Kjærligheten er den energien som utvider, åpner opp, sender ut, forblir, avslører og helbreder våre medmennesker. Av frykt klamrer og holder vi på alt vi har, mens vi av kjærlighet gir vi. Av frykt så angriper vi, mens av kjærlighet så reparerer vi.

Når så kommunikasjonen svikter, eller vi føler ting er galt, hva gjør vi ofte. Vi angriper i frykt. Dermed så stiger temperaturen. Så får vi ny reaksjon og enda høgere temperatur.

Se for deg en kasserolle som du setter på ovnen på høgeste temperatur. Når den starter å koke, så kan du se for deg at det vi ofte gjør er å legge ett lokk over kasserollen. Problemet løst, eller? Nei etter en stund så kommer det damp ut under lokket, da finner vi lodd og legger på lokket. Nå er vell problemet løst??? Nei det kommer igjen helt til trykket har bygget seg opp og lokket farer av med ett brak.

Slik er det og i vår egen kommunikasjon, når vi bygger den på frykt. Vi stenger inne i redsel. Vi beholder smerten og bygger mer og mer inne. Til slutt så koker det over og vi angriper, i frykt redsel og sinne. Vi kaller det ofte for andre ord, men tenk over hva som ligger til grunn eller bak og i mellom ordene.

Jeg håper folk ser bildet og ikke minst hvor viktig dette budskapet er, særlig når vi tenker kommunikasjon mellom mennesker. En engelsk forfatter beskriver kommunikasjonen som ”reach inside the silence”. Det handler om å være oppmerksom på den andres signaler – gester, mimikk mv. Det handler om å ta tak i de følelser som kan være vanskelig å uttrykke med ord, men som likefullt ligger bak ordene. Dersom stillheten blir pinlig, er det mest fordi man fokuserer på meddelelsens stillhet i stedet for stillhetens meddelelse. Og med det ser man bort fra minst halvparten av kommunikasjonen. Viktige opplevelser og erkjennelser ligger ofte mellom linjene, eller i det ordløse.

Det er viktig å tenke over at rommet mellom ordene aldri er tomt. Det rommet har stor formidlingsverdi, fordi fraværet av ord fremhever det nonverbale. Ord er symboler og tegn, som krever sin sammenheng. I langsomheten og engasjementet – i ønsket om å forstå den andre – ligger muligheten til å ta i bruk mellomrommets potensiale. Likeledes som det er stillheten mellom tonene som skaper musikken, er det stillheten mellom ordene som skaper dialogen. Ofte er det ikke ordene en trenger å forstå, men pausene. For i pausen kan det være åpning for at en kan nå hverandre på en bedre måte.

Så husk å skru ned temperaturen før det er for sent, da blir alt mer smakelig: God appetitt

”Tredve eker møtes i et nav og tomrommet gjør oss i stand til å bruke det som et vogn- hjul. Leire eltes i form av et kar og tomrommet gjør oss i stand til å bruke det. Dører og vinduer settes i et hus og tomrommet gjør oss i stand til å bruke det. Således oppnår vi noe. Men det er intet som gjør oss i stand til å bruke det.”

(Lao Tzu).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.