Terskel, kø og skranke, og mangelen på rett nøkkel

Jeg opplever svært mange ganger å komme i kontakt med personer som sliter med å få frem sitt budskap, eller komme til med de rettmessige krav de har rett på. I den sammenheng tenker jeg på tilgjengelighetsteorien, terskel, kø og skranke

Først må de som mener de har en rettighet eller krav klare å finne ut om de har adgangstegnet for å få denne retten.

Dersom de kommer forbi terskelen så kommer de til selve køen. Her er det prioriteringsreglene som gjelder og her og må du kunne systemet.

Siste skanse er når du kommer til skranken, og ikke minst må kjenne til ikke bare de skrevne reglene, men og kjenne de uskrevne reglene og spillets gang.

Noen klarer dette hele tiden, men flere og flere finner ikke nøkkelen og føler seg stengt ute.

I den sammenheng er interessant å tenke på dette nøkkelbegrepet. Nøkkelen har fulgt oss mennesker fra svært tidlig tid. I vikingtiden sies det at nøkkelen var et synlig tegn på stilling og makt som vikingkvinnen fikk når hun ble gift. Hun hadde ansvaret for husets forråd, og bar nøklene i belte rundt midjen.

Også Borgartingsloven henviser til nøkler og viktigheten i samfunnet. Her viser de til at kvinnens rådighet over husets nøkler er satt som krav til et rettsgyldig ekteskap, og mannen blir bøtelagt dersom han ikke respekterer hustruens nøkler.

I vår kristne tro fremkommer også nøkkelbegrepet sterkt. I Matt 16:18,19 sies det: Du er Peter, og på denne klippen vil jeg bygge min kirke, og dødsrikets port skal ikke få makt over den. Jeg vil gi deg himmelrikets nøkler, det du binder på jorden, skal være bundet i himmelen, og det du løser på jorden, skal være løst i himmelen.

Også i dagen samfunn fremkommer nøkkelbegrepet i flere formuleringer.

Vi hører om nøkkel til løsning, nøkkel til samarbeid osv.

Kort sagt virker det som om det er nøkler til alt.

Mulig vi startet med store nøkler en gang i tiden, men i dag er det både små og store nøkler. Det er hullkort, datakort osv. Ja av nøkler er det mange sorter. Samtidig som vi da har fysiske nøkler, har vi i tillegg de mer abstrakte og uformelle nøklene.

Ja det er mange nøkler vi bør, skal og må forholde oss til.

Men hva skal de som ikke finner nøklene, eller klarer å forholde seg til de ulike nøkkelbegrep gjøre. Hvem kan være låsesmed for de så de kommer i posisjon

I den situasjonen kom jeg til å tenke på at vi trenger en dirk

Ja jeg veit at mange tenker innbrudd og skade, men en god dirker han sørger for å åpne slik at ingen aner at han kom den vegen.

Samtidig vil jeg bruke dirken på en annen måte enn før

Dirken skal stå for det som mangler i dagens samfunn

 

D         Dialogen må forsterkes mellom de som har behov for hjelp og de som styrer

I           Informasjonen må bli bedre

R         Respekten for den enkelte sin opplevelse må bli ivaretatt

K         Kommunikasjonen må bli mer likeverdig

 

Klarer vi dette så vil flere komme forbi både terskel, kø og skranke. Med dette som bakteppe så skulle jeg gjerne sitt at vi ble dirkere alle sammen.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.