Liberalismen, markedet og begrepet salg

Sitter i dag og filosoferer over dette ordet salg. Tenker på hvem som er selgere i dagens samfunn. Personlig mener jeg vi alle er selgere. Jeg skal komme tilbake til det senere.

Jeg vil først påpeke at ordet salg og det å være selger har mye negativt med seg. Som ansatt i helsevesenet sa jeg at jeg var en selger, og kan tro det skapte reaksjoner. Jeg må innrømme at jeg brukte ordet salg her bevist, litt satt på spissen.

Men tenk virkelig over, hva som skjer i ett hvert møte som for eksempel når jeg som sosionom skal møte personer som har behov for hjelp.

Jeg skal ikke bare forsøke å forstå, men og komme med løsninger/modeller som den andre vil ta til seg. Ikke bare må jeg tro på det jeg formidler, men må og evne å formidle det på en slik måte at de som jeg skal hjelpe tar det til seg.

I salgsbransjen snakker en her om de tre K.

Kontakt, kontroll og kontrakt.

Helsesektoren snakker vi om relasjoner og avtaler

Personlig ser jeg mer likhet enn ulikheter, og de som lykkes er de som evner å se den de møter som subjekt og er tilstedeværende i situasjonen. Dette gjelder uansett om en arbeider i helsesektor eller i næringslivet som selger.

Trekker vi dette videre så må vi nok innrømme at i den liberalistiske om marknadsorienterte tankegangen som politikerne fremlegger i dag er ordet salg sterkt fremtredende.

Også her er det en salgskampanje som foregår, når politikerne og deres parti kjemper om oppmerksomhet, ved å tilby alt som de kan by på. Når vi frem mot valg ser deres smilende ansikt på plakater, og leser deres appell: Velg meg, da er det pr definisjon salg som foregår.

Jeg kan og trekke dette inn på privatsektoren, det være seg både barn og voksne. I realiteten er det en kamp hele tiden for å selge seg selv. Dette i form av å bli likt, få venner, få jobb osv. På nettsamfunnet så måles du etter likes osv.

Har du ikke retter klær så er det garantert noen som kan selge deg det som du bare må ha. Har du ikke rette figuren så står de ulike aktørene og bladene i kø for å fortelle hva de kan selge og hvorfor akkurat du bare må ha dette.

Jeg tror de fleste er enige om dette, men og at mange føler det nytter ikke å kjempe i mot. Vi er på karusellen og får bare følge med. Mulig det. Jeg er og enig at en skal velge sine kriger med omhu, og ikke minst må en sørge for å ha en kjølig tilnærming til denne problematikken.

Jeg bruker ofte bilder fra naturen og det gjør jeg her og.

Se for deg at du sitter på en glatt skråning og starter å gli nedover. Først sklir du over ett område med hykleri, deretter lyving, før du ender over stupet med kynisme.

Vi sier alle at vi veit at reklame er løgn, og alle prøver å gjøre seg bedre enn de er. Vi sier og at det nytter ikke bare å være god, en må være smart og. Selv om alle snakker om fair play, har det i realiteten helt siden Machiavelli vært en kjent kunnskap at ingen nice guy vil vinne krigen.

Er det dette som kan kalles selvoppfyllende profetier. Hva gjør dette med både samfunnsmoral og egen moral? Jeg bare spør.

I dag virker det som alle vil ha resultat og salg for enhver pris, koste hva det koste.

I den sammenheng tenker jeg på en traktorselger jeg møtte for mange år siden. Han sa noe av det viktigste jeg noen gang har hørt. Han sa: det er en kunst å selge, men en enda større kunst å la være. Tenk over dybden i disse ordene, for det virker som de er forsvunnet i den marknadsorienterte liberalismen som forfektes i dag.

På mange måter kan det synes som om liberalistene har vunnet og gevinsten er marked mot alle. Prinsippet skal være fri konkurranse. Kan si at det er krig, men våpen er her byttet ut med en krig på suksess.

Markedets krigsarena er en uforsonlig arena, som har en upersonlig innstilling til triumf og fiasko. Samtidig har markedet ett rammeverk for ustabilitet. Dette medfører at markedet er stabilt, da de har invitert ustabilitet med i egen støttestruktur og kan derfor ikke trues av det.

Velger kan forsvinne, pasienter brukere kan forsvinne, familier kan endre seg, kort sagt ingen er uerstattelige.

I denne sammenheng er det verdt å merke seg hva Yoshihiro Francis Fukuyama, en amerikansk statsviter, politisk økonom og forfatter sier: Han sier at demokrati og markedsøkonomi har kommet til historiens endepunkt. Jo mer verden endrer seg, jo flere gjentar seg selv.

Markedet av i dag slik vi kjenner og føler det har i realiteten store konsekvenser på oss og vår tilværelse. Det er ”jeg” som står i sentrum, og kampen om suksess gjentar seg på mange nivåer. Land mot land, og innad i de enkelte land aktører mot hverandre. Vinneren feirer i offentlighet, taperen sørger privat. Vi blir lært opp til å elske vinneren, men ser ikke taperen. Det er også svært viktig å se ut som en vinner når kampen er over. Kan si det blir en spesiell situasjon når de kjempende da smiler mot hverandre, begge like avhengige av hverandre og hverandres fiender.

I dag er vi lojale og trofaste til det komme noe bedre for ”jeget”, det være seg både i jobb og familiesituasjon.

Jeg verken sier eller tror vi kan skru klokken tilbake, men om vi kan enes om svakhetene med det systemet som preger oss i dag kan det være grunnlag for å sette opp begrepet salg på en ny måte

S: seriøs i forhold til både personer og kultur en forholder seg til.

A: ansvar for både seg selv, de nærmeste og fellesskapet, og ha en tydelig verdiforankring

L: Lagspiller i den forstand at en er universalia in rebus: Du er i verden og verden i deg

G: Gevinsten er ett forpliktende fellesskap der en er med oppbygger av kulturen ikke nedbryter i ”jeget” snevre interesse

Godt salg alle sammen

2 kommentarer til «Liberalismen, markedet og begrepet salg»

  1. Salg er å hjelpe/veilede kjøper for å ta en korrekt beslutning. Dette basert på kundens behov/ønsker (evt løsning på ett problem). Ett godt salg skal være en Win/Win situasjon for både kjøper og selger. Dette vil skape tillit som igjen vil skape fremtidig mersalg. (Lojalitet/omdømme).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.