Verdivalg i egoismen og jegismens landskap

Jeg sitter og leser reklamen som dukker opp i postkassen. Det er x antall butikker som kan levere meg maten, billigere og billigere synes det som. Kommer til å tenke på Hjallis som fikk spørsmål om hva som kunne bli rekorden på 10 000 meter. De kan ikke gå på null sa han med sin lune humor.

Dette må vi overføre til at en plass må grensa gå for hva vi forbrukere krever, eller??

Nei kan hende det ikke er noen grense lenger for vi har suget så lenge på den egoistiske karamellen alle sammen, så nå er vi reelt sett havnet i jegoismens tidsepoke.

Bare jeg får og kan klare meg så er det ikke så nøye med naboen.

Bare jeg blir større og får det bra så er det ikke så nøye med naboen.

Bare jeg får kjøpe varene billig så er det ikke så nøye hvor de er produsert eller på hvilken måte.

Her kunne jeg fortsatt i det uendelige, men det skal jeg la være, selv om vi alle bør ta inn over oss at det går for fort det vi opplever i dag. Mange sier at vi kan ikke stoppe tiden eller den elven med fremskritt og så flyter de med selv og.

Når vi nå hører om redsel for kommende finanskrise og leser om krise blant bønder i Danmark, så vil jeg kalle det for grådighetens pris og de frie markedskrefters fallitt. Vårt samfunn har vært bygget på reguleringer som ofte har gått på tvers av de rådende markedskrefter og deres frie utfoldelse. I dag må vi nok erkjenne alle som en, at solidaritet og egoisme er to parter som fungerer dårlig i lag, ikke minst om en ser det i ett helhetssyn med vekt på samfunnet.

I 1893 skrev sosiologen Durkheim om solidaritet, og beskrev det som limet som holdt ett samfunn sammen. Han pekte på at uten denne samfunnssolidariteten ville en få egoisme og normoppløsning.

Min påstand er at det som Durkheim fryktet skulle skje, har skjedd. Vi lever i dag i ett samfunn der alt skal og må gå fort, og helt til størst mulig vinning for meg selv. Vår sterke fokus på oss selv og egen individualisering har og medført tilsvarende økning av egoisme. I dag er det realisering for alle penga, og det minker med viljen til å strekke ut en hand og hjelpe sin nabo. Vi har flere og flere duppe ditter og hjelpemiddel for å ha kontakt, men samtidig er det flere og flere som er ensomme. Køene inn mot hjelpeapparatet de øker, samtidig som mørketallene er utrolig store i det velferdssamfunnet vi har skapt.

Men selv om vi hører dette og ser det så er det nyheten akkurat nå, for om noen få minutt så må vi inn i en ny samtale. Da kan vi presentere den nye bilen vi har kjøpt, turer vi har vært på eller skal på. Ikke minst hvor mye billigere ting er andre plasser og vi fortjener alle godene som alle andre har pluss noen til.

Når vi som forbrukere ikke får nokk glitter og stas, og godt nok utvalg i butikkene, ja så er det de J…… bøndene sin skuld. Da er dere bønder noen svulmende egoister som ikke tenker på samfunnets beste osv

Dette er ikke noe som jeg bare finner på men direkte ord som er uttalt fra nordisk råd av Frp sin representant når en diskuterte mattollen

– Tollen dreier seg om en svulmende egoisme fra bøndenes side, sier Fremskrittspartiets stortingsrepresentant Laila Marie Reiertsen. (30.10.2012)

Senere så er dere med påfølgende superlativer ikke bare egoister og snyltere, men og forkjempere for ett kommunistisk system.

Hallo, mulig jeg ikke har forstått hele bildet men hvem er det som er egoistiske om ikke det er vi som her så heldige å få god mat som er i den øverste liga når det gjelder kvalitet. Vår egoisme tilsier og selvfølgelig at når vi vil ut i naturen og gå så skal jo ikke en J….bonde kunne hindre oss å gå eller kjøre der vi vil. Da er han egoistisk og da kontakter vi media og får noen av de blå liberalistene til å fortelle hvor egoistiske dere bønder er. Det same gjelder vår rett til å la hundene våre springe hvor de vil. Ikke kom her kjære bonde med dine egoistiske holdninger og si at jeg ikke passer på hunden min, for jeg har jo full kontroll på premie kjøteren min. Og om det så skjer at det er noen sauer som blir skadet så var det sikkert den J …. bonden sine relasjonsskadde sauer sin egen feil. Og om dere bønder så er så J……. egoister at dere skyter denne fillebikkja, så kaller vi inn media, og beskriver deres dyriskhet og hva som burde vært gjort med dere. For vi er jo ikke så egoistiske som dere. Vi har stor medfølelse med alt bare vi får det slik vi vil ha det, når vi vil ha det og til den pris vi har bestemt

Så slutt og vær så j….. egoister dere bønder og tenk på oss andre som har det så vanskelig med alt vi skal nå og må ha. Det er fryktelig vanskelig med alle valg vi må ta i dagens samfunn.

Eg tror jeg gir meg her, men i realiteten kunne jeg holdt på svært lenge.

Det jeg beskriver er at vi er i en tid dere vi alle må ta ansvar, og første muligheten er ved kommende valg. Kommende valg er for oss alle ett verdi og ideologivalg. Håper flest mulig ser det og bruker muligheten. Ikke minst må vi forbrukere ikke bare trykke likes på fjesboka, men engasjere oss for ett levende landbruk. Herunder så må dere bønder få ei lønn som gir dere inntekt nok til å både produsere den mat vi trenger, og ivareta ta det landskap vi alle vil ha. For sannheten er at vi som forbrukere er mer avhengig av bonden, enn bonden er av oss, om vi går helt til kjernen.

Så la oss alle rope høgt i kor: NORGE TRENGER BONDEN

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.