SANNHETENS SMERTEFULLE TELEFONSAMTALE FRA EI DYKTIG BONDEKONA

Jeg sitter nå her, og har nett lagt på røret etter en samtale med ei svært dyktig og engasjert bondekone.  Det var en samtale som satte sine spor på mange måter.

Ho som ringte meg, ville fortelle om ting som sto på nettet vedrørende hva som skjer når Listhaug og gjengen skulle styre. Nå ble de store større og de små kom til å forsvinne. Hennes budskap var at dette måtte jeg gjøre noe med om jeg kunne.

Jeg har lest artikkelen og den har vært fremme i mange sammenhenger så det er sikkert ikke nytt for mange, men selve samtalen gir meg mer alvorlige tanker.

Jeg sitter derfor her med ydmykhet når jeg tenker på den flotte bondekona som ringte. På en så fantastisk levendes måte, fortalte hun om slitet i hverdagen og hva ho og hennes familie har bygget opp gjennom mange år.  Ja det har vært mye slit og de har vært nødd å sette tæring etter næring sa hun. Samtidig som de har slitt så har det og gitt de så utrolig mye for de arbeider med jorda, i motsetning til mange andre av oss som forbruker jorda. Jeg blir rørt når jeg hører hennes kjærlighetserklæring til jorda, det nære og samfunnet som helhet.

Det står utrolig stor respekt av slike personer og jeg skulle ønskt mange ville lyttet når hun i sin fortvilelse og kjærlighet til jorda grip telefonen og sier: Svein Olav du må reagere.

Ja jeg kan love både henne og alle som leser at jeg har reagert, og vil fortsette å reagere på den situasjon vi som samfunn setter dere bønder i. I dag er vi i ferd med å få klassesamfunn i aller høgeste grad.

Det som er mest trist at slik jeg ser det så sliter landbruket om å enes om en felles forståelse og fronte landbruket med ett felles mål. Resultatet kan da sies at når Listhaug har sett i gang prosessen så blir nå landbruket sin egen verste fiende i kraft av frykt og redsel.

Samtidig kan jeg og tenke at avstanden fra de styrende i fagorganisasjonen til slike som denne dyktige bondekona kan virke for stor, og mange blir da sittende i sin fortvilelse til de til slutt gir opp.

I sportslig sammenheng sies det ofte at angrep er det beste forsvar, og jeg vil peke på hva Lundteigen som er en seriøs og standhaftig mann sa på møte i ølen for noen år siden. Da etterlyste han en ny Hitra aksjon. Den var i 1975 og resulterte i ett oppsving for bøndene. De bøndene som hørte Lundteigen, klappet og gav han stor ros. Jeg tror de vil klapper like mye for Lundteigen i dag, men samtidig vil nok mange etterspør i enda større grad en felles aksjon til landbrukets beste.

For la oss gå tilbake til den dyktige bondekona som ringte til meg. Det er slike som henne som burde fått taletid foran politikere og media. Det er slike som henne, og hennes fantastiske beskrivelse av den situasjonen distriktslandbruket nå opplever som burde komme frem. Ja tenk om vi kunne får frem realiteten i form av slitet, engstelsen og redselen for hva som skal skje. Ikke bare hva som skal skje med den enkelte gard, men med fellesskapet, bygda og fremtiden for både gammel og ung.

Ibsen har sagt det så godt at det må komme et adelig element inn i vårt statsliv, inn i vår styrelse, vår representasjon og i vår presse. Han tenkte ikke på fødselens adel og heller ikke på pengenes, ikke på kunnskapens adel og ikke engang på evnenes eller begavelsens adel. Nei han tenkte på karakterens, på sinnets og på viljenes adel.

Og så sier han det som vi alle skal legge oss på minne: Det adelskapet vil komme fra kvinnene og arbeiderne.

Så til den dyktige bondekvinnen som ringte meg i dag. Takk for samtalen. Du setter ting i perspektiv og viser hvor viktig det er at vi bryr oss og ikke minst at nå må vi stå opp for landbruket.

I sannhet så viser både du og mange andre dyktige kvinner der ute mer adelskap enn det som fremvises fra regjering og storting i dag.

Måtte bare vi andre, både politikere og vi forbrukere klare å være like forstandige og vise som mange av dere som arbeider på det jevne med, for og av jorda.

Slik jeg ser det så trengs det en ny aksjon, der vi setter Ibsen sitt adelskap som ledesnor og målet må være å ivareta distriktslandbruket.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.