TANKER MOT LIVET OG EN VAKKER MORGEN

Det mørkner ute, jeg har sagt godnatt til de små, og nå sitter jeg med min sedvanlige dose med kaffe og lar tankene svive mens jeg ser utover vannet.

Jeg tenker på morgendagen og i den sammenheng vil jeg vise til noe som den berømte indiske dramatikeren Kalidasa har skrevet:

HILSEN TIL MORGENEN

Se denne dag!

For den er liv, livets liv!

I all sin korthet rommer den alle ditt livs sannheter og realiteter:

Vekstens fryd Handlingens glede Skjønnhetens prakt.

For i går er kun blitt en drøm

Og i morgen er bare et syn.

Men lever du dagen i dag godt gjøres alle gårsdager til lykkelige drømmer

Og hver eneste morgendag blir et bilde på håp.

Ta vel vare på den dag i dag!

Slik hilser jeg morgenen

Ja jeg vil så gjerne hilse vær morgen med ett smil, men klarer jeg det alltid. Dessverre må jeg si nei. Det er mange ting som spiller inn, det kan være tankekjør, nattevåking, egen helse osv. Samtidig som jeg sier at det er godt og leva, så har jeg stunder der jeg som så mange andre er bekymret. Og når sant skal sies er det mer enn nok å bekymre seg for.

Vi kan bekymre oss for barna våre. Vil de klare seg? Vil de holde seg frisk og ikke skade seg?  Vil de klare seg på skolen, få utdanning osv. Så kan vi bekymre oss over egen arbeidssituasjon og egen helse, partner familie, distrikt, land, verden osv.

Ja jeg kunne fortsette i det uendelige med bekymringer, men da lever jeg i realiteten i det som har vært.  Da er det som har skjedd som preger mest mine tanker om det som skal skje, og helst med frykt og redsel.

Når det nå stunder til natt så tenker jeg på en gutt som jeg hadde til samtale for noen år siden. Han var full av angst når han skulle legge seg. Hans verden var full av problem og alt han var redd for fulgte han til sengs. Resultatet ble at han dermed ikke fikk til å sove. Det hadde vært forsøkt ulike ting, men gutten strevde, og dermed strevde og familien. Jeg fikk etter noen samtaler hva noen vil kalle ett sprøtt innfall, men de om det. Jeg fikk tak i en knagg rekke som en henger kleshenger eller kler på.  I neste samtale med gutten så gav jeg han denne og noen kleshengere og sa at når han skulle legge seg skulle han ta frem bekymringene og henge de på kleshengeren og deretter henge kleshengeren på knaggen. Der kunne det henge til neste morgen. Neste morgen kunne han hente bekymringene frem igjen og gruble videre på dem. Gutten lo da jeg sa det, men tok i mot og lovde å gjøre det.

Noen vil si at dette er bare tull, men dette tullet virket for denne gutten, det fikk jeg bekreftet.

Det jeg forsøkte å visualisere til denne gutten og som jeg mener vi mennesker generelt sett burde bli flinkere til er å legge ting bak oss. Med å legge ting litt vekk og sove på det så kan ting virke klarere. Kan hende vi ikke bare ser klarere det som har skjedd, men det vil og kunne gi oss ett mer positivt syn på det som skal skje videre.

Tenk om vi kunne si som den romerske poeten Horats: Kom morgendagens plager, kom – det var i dag jeg levde!»

For derom vi evner å leve i nuet, både for oss selv og de som er rundt oss, da har vi i sannhet lite å frykte for morgendagen. Da vil ikke morgendagen bli plage, men nye og fantastiske muligheter.

Hvorfor stiller vi oss ikke spørsmålet om hvorfor vi ofte unngår å leve i nuet, men heller lever våre liv i en drøm om noe der fremme, som helst er materialistisk

Hvorfor lar vi fortidens handlinger og valg, være med som en forklaring over det liv vi lever i dag, og ofte med bitterhet om ikke livet er slik vi skulle ønske det.

Våger vi å stille oss selv spørsmålet, kan jeg få mer ut av min egen situasjon med å legge ting vekk, og i så fall når skal jeg starte og gjøre det, neste måned, neste uke, eller i morgen.

Du skal få en dag i morgen sier sangen og slik er det ofte for våre barn. De kan være triste og leie, men om vi evner å trygge de inn i søvnen så vil de som oftest møte neste dag med ett smil.

Vi voksne derimot, har ofte en tendens til å dra ting med oss over lengre tid. Jeg pleier si at en ting er å servere en krangel som hovedrett, men det er ikke nødvendig å varme den opp som rester neste dag.

Så tenk over at på same måte som den morgendagen som snart kommer har all verdens muligheter, slik er det og når vi evner å strekke ut en åpen hånd mot det vi opplever, og møter i livet vårt.

Jeg vil påstå at med stor sannsynlighet vil du høste mye mer enn du sår om du klarer å legge ting bak deg og møte livet med åpenhet og kjærlighet.

Så med dette ønsker jeg en god morgen til alle sammen, og ber enhver strekke ut handa si, for jeg er sikker på at det er mange som treng akkurat din støtte og åpne hand.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.