”Intet menneske som har hastverk kan noensinne være medmenneske”

Med bakgrunn i artikkelen vil jeg påstå at hastverk, trøtthet og generelt stress er faktorer som her spiller inn.

Kjære bønder husk at ”Intet menneske som har hastverk kan noensinne være medmenneske”

Dere er sikkert hørt det før at dere må være forsiktige. Jeg vil heller tenke litt på årsakene og se om ikke og ansvaret kan legges utenfor selve garden.

Det er ikke tvil om at forandringstakten i vårt samfunn er stor. Vi stresser oss gjennom hverdagen for å nå det vi skal. Resultatet ser ut til å bli at vi glemmer det aller viktigste; tid til andre og tid for andre. Ikke minst er det og en faktor at dere bønder knappest finner tid til å ta vare på dere selv når arbeidet er på det hardeste. Men en må være bevist at det å treffes og møte andre er viktig, men det krever at en tar seg tid. Det nytter totalt sett ikke med hastverk i forhold til andre når relasjoner skal bygges og ivaretas. Det hastverket som landbruket i dag er presset inn i kan lett være sterkt medvirkende til å bryte ned tilhørigheten, omsorgen og ansvaret, noe som igjen kan medføre at nettverket blir strukket til bristepunktet for mange mennesker – og for mange har det allerede gått i stykker. Dette er et varselsignal om at noe fundamentalt galt har skjedd.

Det synes som om mange i dagens samfunn prøver å unnvike problemene eller forebygge følelsen av tomhet og tilfeldighet ved å holde et høyt tempo gjennom livet. Lange og intense arbeidsdager kan forebygge en stund, men før eller senere ikke bare svekkes effekten, men risikoen for skade økes dramatisk. Jeg ber dere bønder tenke over den disiplinering tiden utgjør i vårt samfunn. Vår oppfatning av tiden gir form til vår oppfatning av virkeligheten, som igjen gir premissene for praktisk handling. Således handler oppfattelse av tiden om tvangen til å innordne seg, konsumere, produsere og akseptere. Dermed blir oppfatninger om tiden kanskje det mest disiplinerende instrument som finnes.

Dermed så kan jeg og anføre til de styrende at med stor sannsynlighet vil både ulykker og dødsfall forekomme sterkt representert i statistikken, så lenge dere bønder presses på alle kanter. Når dere måles på alle måter og lønnsomheten går ned så er det ikke lett å investere i bedre utstyr for å bedre sikkerheten. Det utstyret skal og betales. Totalt sett er det da en nedadgående spiral der vi som forbrukere og har ett stort ansvar for det som skjer.

Så når nå våren snart kommer kjære bønder, husk ”Det finnes større verdier i livet enn mulighetene til å øke farten.”

http://www.dn.no/nyheter/naringsliv/2014/12/20/0805/dramatiske-ddstall-i-landbruket

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.