Det er den draumen

Det er den draumen

 Det er den draumen me ber på

at noko vidunderlig skal skje,

at det må skje –

at tidi skal opna seg

at hjarta skal opna seg

at dører skal opna seg

at berget skal opna seg

at kjeldor skal springa –

at draumen skal opna seg

at me ei morgenstund skal glida inn

på ein våg me ikkje har visst um.

 

Ja det er den drømmen sier Olav Hauge, når han prøver å inspirere oss mennesker til å virkeliggjøre våre drømmer.

Når det når går mot lysere tider så håper jeg teksten kan inspirere mange. For dere bønder er våren tiden da dere legger grunnlaget for kommende avlinger, og det er ofte en travel tid. Samtidig er det den tiden der rammene for deres arbeid avgjøres i forhandlinger. I 2014 ble det stor samling og mange av dere var engasjerte grunnet det skammelige tilbud dere fikk. Det som dere hører og ser i dag gir grunn til stor bekymring for kommende oppgjør. Vi hører hele tiden om markedet, men hva skjer når markedet ikke har noe mål utover seg selv? Kanskje de som profiterer på dette markedet, skulle lytte til Keynes, som mente at jo mer vi fokuserer på økonomien, jo dårligere fungerer den.

Francis Sejersteds sa engang at økonomenes diskurs har kolonialisert det offentlige rom og dempet den moralske samtale. Med dette peker han på at økonomene er blitt vår tids eksperter. Deres måte å tenke på er alminneliggjort. Sejersted brukte begrepet økonomiimperialisme, de økonomiske begreper og tenkemåter invaderer alle livets områder. Men økonomisk effektivitet kan aldri bli et mål i seg selv, det skal være et middel til å oppnå mest mulig av det vi vil med de ressursene som er tilgjengelige. I kapitalismens kjølevann følger grådigheten, og grådigheten er årsak til at kapitalismen undergraver seg selv. Professor Sejersted var klar i sitt budskap: Markedet skal ikke overstyre, børsen skal være børs og katedralen katedral.

Det er fristende å stille spørsmål om økonomene er i ferd med å legge lokk på den moralske samtale. I så fall må det lokket fjernes snarest.

Årsaken er at skal landbruket og sistriktet bestå så kan en ikke bare se snevert på overføringer til hver enkelt bonde. Alt må sees i ett hele, både med tanke på distrikt og arbeidsplasser. En må og evne og koble inn matsikkerhet og matkvalitet.

Derfor ber og håper jeg med utgangspunkt i teksten fra Olav Hauge at kommende vår skal bli den tiden vi i dette landet ikke bare ser hvor verdifulle dere bønder er for landet, men og er villig til å ta med at det er en kostnad med å ha og få den kvaliteten dere leverer. Måtte det bare bli en god vår for alle bønder i dette land, der dere alle som en får god vekst

V         Viljen må være der

E          Engasjementet må være der

K         Kommunikasjonen må være sterk og tydelig

S          Solidaritet må være oppbyggende og samlende

T          Tiltak må være med å skape fremtidstro og varighet

Én kommentar til «Det er den draumen»

  1. Hei Svein Olav!
    Diktet, «Det er den draumen» av Olav Hauge, er en drøm jeg har hatt som både idealistisk inspirasjon og verdileder gjennom over 20 år, uten at jeg inntil for ca. 4 år siden ble presentert for dette diktet i en svært spesiell og i mitt liv historisk sammenheng.

    Takk for at du her gir en svært god tolkning og utlegning av dette diktet med svært gode refleksjoner over dominerende paradigmer, fallgruver og ledestjerner sammen med nye samfunnsperspektiver som vår kultur og store deler av vårt samfunn, næringsliv og vår befolkning, fortsatt i stor grad i det stille som i et ekko ute i atmosfæren, roper etter.

    Vennligst hilsen Vidar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.