Tanker ved ett frokostbord

Jeg dekker på bordet og der er det alltids noen faste ingredienser, blant annet melk og ost fra norske bønder. Når jeg da sitter her, leser jeg på melkekartongen og slapper av med budskapet eller reklamen som står der. Jeg har fått med meg diverse innspill om falskhet i reklamen og at kyrne ikke har det så godt osv, men de om det.

Jeg tenker heller på begrepet og nødvendigheten av reklame. «Ordet reklame kommer av latin; reklamare, som betyr å rope ut, stadig gjenta.»

I tidligere tider var ikke behovet så stort for selgeren å knytte kjøperen til seg så direkte via media. Da var det helst på torg og markedsplasser selgerne presenterte sine tilbud og ga den informasjonen kjøperen ville ha. Det var da et mer direkte kjøpsforhold, som medførte mindre behov for reklame. Industrialiseringen har medført at markedet er blitt både mye større og mer anonymt, slik at behovet for markedsføring har økt betraktelig.

Markedene og konkurransen har økt formidabelt, og nå gjelder det blant annet for Tine å få oss forbrukere til å kjøpe nettopp deres produkt, og dermed blir reklamen og markedsføringen stadig viktigere. I realiteten har reklame og markedsføring blitt et eget fagfelt, og følgelig en milliardindustri. Kan nærmest si at hele markedsførings bransjen har eksplodert, for i 2005 ble det brukt omtrent 13 milliarder kroner på reklame i Norge. Dette tallet er med stor sannsynlighet ikke mindre i dag. Samtidig viser det viser hvor viktig reklamen har blitt for bedriftene og næringslivet totalt sett.

Slik jeg oppfatter Tine så er det ett seriøst firma med svært gode produkt. De har fulgt konsekvensene av samfunnet og gjort sitt beste for å bygge opp bøndene sin melk til merkevare

”En merkevare er et produkt med visse egenskaper som oppnår tilleggsfordeler overfor forbrukeren på grunn av selve merket.Hensikten med merkevarebygging er at tilleggsverdiene skal gi økt salg. Dessuten skiller produktet seg ut fra den grå massen.”

Det flotte bildet på en melkekartong er et sanseinntrykk som igjen får mange andre sanser til å sette i gang. Vi blir sultne, det ser godt ut, vi forestiller oss stemningen og smaken rundt produktet, osv.. Jeg må bare si at det fungerer for meg, da jeg både får lyst på mer og det inngir tillit til seriøsiteten.

Dette kommer i neste omgang og dere bønder til gode.

Så mens jeg drikker min melk med glede, ber jeg de som kritiserer Tine og bøndene tenke over Andre Bjerke sine ord

“Valgrett”

Deg er det skjenket en rett til å bli
død eller levende, trell eller fri.
Velg å bli narr eller velg å bli vis,
fugl eller slange, ild eller is!
Gjør du deg selv til gjenstand for salg?
Ingen skal nekte deg retten til valg.
Velger du det som er skjendig og slett,
er det din helligste menneskerett.
Velg, om du vil, å fornedre deg selv.
Velg din fordervelse. Velg å bli trell!
Hva er din ånd? Er den sverd eller fjær?
Vit at ditt valg har besvart hvem du er.
Du er ansvarlig for den du har blitt.
Du har vært velgeren.
Valget var fritt!»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.