Ring 110

Hørte på nyhetene at myndighetene forventer sterk økning i behovet for fosterhjem. Mange tanker som går gjennom hodet mitt da. Hvor er det vi svikter siden vi får en så sterk økning i barn som opplever en problematisk barndom.

Tenker litt videre her på da mine barn kom hjem og sang en sang de hadde lært seg om å ringe 110. Det er kjekt å se at de er forberedt og kjenner til hva de skal gjøre om det brenner.

For en ting er sikkert det brenner mye i landet, og på ulike måter.

En ting er at ting ødelegges, og at minner blir borte. Mennesker kan miste både de nærmeste og seg selv, og de som skal hjelpe kan og bli skadet eller dø. Etter brannen er det mange som ofte må leve resten av livet med en evig sorg.

Årsakene er til at det brenner så mye er mange: feil ved tekniske anlegg, uoppmerksomhet, slurv, ubetenksomhet, likegyldighet, trusler, selvhevdelse, ondskap, hevnlyst, hastverk, rop om hjelp osv.

La oss så stoppe opp litt og ikke bare tenke at det brenner i bygninger eller faste gjenstander. La oss gå tilbake til hva jeg startet dette innlegget med, barn og dermed og familier i krise. Kan dere se for dere at i dag er hele samfunnet i brann. Ta så med dere årsakene når dere skal tolke den brannen som oppstår hver eneste dag rundt i vårt samfunn, og dere vil se mange likhetstrekk

Her kan vi da videre snakke om en holdningssvikt med sviktende relasjonsevne i forhold til andre.

Årsaken kan videre splittes opp men jeg vil i kveld peke på samfunnsutvikling og hvilken brannsikkerhet vi kan si vi har der, eller skal vi heller si brannusikkerhet.

Selv om det skjer mye bra i vårt samfunn, er den økende sosiale oppløsning, altså oppløsningen av forholdet mellom mennesker, iøynefallende.

Statistiske opplysninger fra kommunale sosialrapporter, fra barnevernet og psykiatrien lyver neppe.

Opplysningene kan fylle en hel bok. Her er et lite utdrag:

-1.500 barn utsettes for fysisk og psykisk vold hver uke.

-I en kommune fikk barnevernet i løpet av noen få uker en telefon om seks spedbarn som var forlatt.

-40.000 elever i skolen er daglig utsatt for mobbing.

-Skilsmisseprosenten her i landet ligger mellom 30% og 50%. Det betyr i de fleste tilfeller en destabilisering av barns og ungdoms oppvekstmiljøer med usikkerhet og svak selvfølelse og selvtillit som resultat. Den fysiske og psykiske energilekkasje som følger, kan man ikke en gang forestille seg.

-Antall akuttinnleggelser av psykotisk ungdom ved enkelte sykehus er doblet på få år. Den hyppigste årsak er stoffmisbruk.

-Over tusen norske kvinner utsettes for vold hver dag, som oftest fra sin partner. På landsbasis er mellom 50.000-60.000 kvinner slike ofre.

-En firedel av norsk ungdom er psykisk skadet.

-500.000 mennesker her i landet, noen sier 700.000-800.000, lider hver dag fordi en i familien er stoffmisbruker eller kriminell.

Fra gammelt av var definisjonen på god helse: Sunnhet består i å leve i harmoni med omgivelsene. Sykdom er disharmoni (Hippokrates).

Det er et spørsmål om de for det meste kunstige omgivelser vi har frembrakt, gir muligheter for å leve i harmoni. Den enkelte for svare for seg.

Årsakene bak denne utviklingen er mange. Vi kommer alle langveis fra – selv om den historiske bevissthet er svekket eller glemt til fordel for dagens stimuli. Bruce Springsteen sier det slik i en av sine sanger: I dag er det djevelen som råder. Og hvorfor? Because we didn’t pay attention.

Når jeg peker på branner på den måten jeg her gjør så er det viktig å se at ikke alle branner begynner utenfor oss selv. De begynner ofte i egen bevissthet, slik som trafikkforseelser, kriminalitet, fysisk og psykisk vold og mobbing. Selv det mest omfattende regelverk og opplysningsarbeid kan ikke demme opp for et urolig og flakkende eller brennende sinn. Til det er den psykiske energilekkasje for sterk.

Derfor er utvikling av selvfølelse og selvtillit i stabile omgivelser, særlig i de første leveårene, avgjørende. Her er det akutt behov for forebyggende brannvern. Klarer vi å ta den utfordringen.

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.