Treng vi bonden

Jeg kunne her brukt den enkle modellen og svart nei, for dere koster bare oss vanlige folk utrolig mye penger, og maten den kan vi jo få mye billigere om vi importerer. Bare se hvor mye billigere vi kan kjøpe maten for når vi er i Syden. Dette er kjente setninger som dere bønder får høre ofte.

Personlig vil jeg si at Norge som helhet trenger bonden, mer enn bonden treng oss i sin ytterste konsekvens. Om vi ikke klarer å se hele bildet på hva dere bønder og landbruk bidrar med som verdiskaping, så mener jeg vi er ett verdimessig fattig land.

Jeg mener vi har all grunn til å være stolte av landbruket, og det som dere bønder bidrar med til fellesskapet. Vi kan med rette være stolt over alle de gode produktene som dere bønder lager, noen kjent over hele verden, nesten på lik linje som våre nasjonale helter. Men samtidig er landbruket så mye mer en noen enkelte produkt. Hvor mange er ansatt i matvarebransjen, og ulike industrier på grunn av de produkt som dere bønder fremskaffer. Hvor mange milliarder er den verdiskapningen????. Hvor mange andre kan i realiteten takke landbruket for at de har en trygg jobb å gå til???

De styrende av i dag snakker som om landbruket må omstille seg. Det er da jeg lurer på hvor har de vært, for er det noen som har omstilt seg gjennom tidene så er det jammen meg dere bønder. Dere har kjempet en modig kamp mot politikere som vil åpne for internasjonal konkurranse, samtidig som dere har blitt møtt med strengere og strengere krav fra egne myndigheter. Alle dere som fortsatt driver burde fått medalje for dette.

Når det nå går mot vår og lysere tider, er det naturlig å snakke om vekst. Det kan jo sees og forklares på mange måter. Jeg velger å sette vekst opp på en egen måte da jeg gjerne vil ha noen svar fra både de som styrer og den vanlige mann.

VEKST

V: står her for viljen til å se konsekvensen av den politikken som føres

E: Endringsvillighet er noe det står respekt av og som de styrende kan stå seg på

K: Kommunikasjon er en forutsetning for å lykkes, men da må en og lytte.

S: Samarbeid forutsetter at partene har en respektfull dialog

T: Dersom vi kan ta lærdom av de første punkt, så er grunnlaget til stede for tiltak til beste for landbruket og landet. Da i fellesskap med dere bønder.

 

Kan vi får gode svar her vil det fortsatt være grunnlag for vekst både på den enkelte gard og i distriktet. Om ikke så er jeg redd det blir sterk fremvekst av ugras i dette landet.

Dette kan vi ikke la skje. Dere bønder fortjener nå ikke bare store og flotte festtaler. Nå må det konkrete grep til som dere kan bygge deres satsing på. Dere har flere ganger siste tiden uttalt at dere savner verdighet fra både styrende og samfunn som helhet. I den sammenheng bør vi alle tenke over følgende, ikke minst de styrende:

V våger vi alle å møte og se den enkelte bonde som har eller vil få problem som ett resultat av den politikk som nå fremmes i dag.

E erkjenner vi den reelle situasjonen som vil komme i distrikts Norge, eller stenges virkeligheten ute.

R respekt er noe essensielt som vi alle ber om. Klarer vi å vise respekt for den viktige jobben dere bønder gjør.

D dialog er når vi evner å snakke med, og ikke til dere bønder.

I informasjonen vi bruker bør være reell og sannferdig.

G gjensidighet og felles nytte bør fremkomme med bedre forståelse.

H Helheten i hele landet er det vi alle må evne å se, for å kunne gi ett resultat som har fremtid og varighet for alle.

E endring råker oss alle, og endring har bonden alltid klart og er villig til fortsatt klare.

T Tru er essensielt her og det vi alle treng. Pr i dag synes det å være en lang veg å gå for at bonden skal ha fremtidstru.

Klarer vi som samfunn, på en god måte klart å dekke opp de momentene som jeg har påpekt her, da er vi på god veg til å gi ikke bare dere bønder verdighet. Det vil og resultere i mer satsing i distrikta og bedre livsvilkår for alle. Totalt sett en vinn vinn situasjon.

 

Så mitt svar på om vi treng bonden blir

 

Uten mat fra en bondemann, Ingen leva i landet kan.

For når bonden ei gir oss grøde, Blir det armod, og snart er vi døde.

Vi treng alle i landet, vi er så få, Det bør de huske, både gul, grønn og blå.

For når politikerne gir de tomme ord, kan bondens svar bli ei nedlagt jord.

 

.

4 kommentarer til «Treng vi bonden»

  1. Takk for tilbakemelding. Håper folk kan dele og spre det videre om de mener det er av verdi. Personlig er jeg sikker på at blant menig mann er det mange som støtter bonden om en går til essensen av hva som har verdi. Vi må bare få folk til å stå opp og engasjere seg.

  2. Utrolig bra skrevet, fint at noen ser hvor viktig matproduksjonen vår er?.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.