Noen filosofiske tanker tidlig en morgen

Det nærmer seg landbruksoppgjør med stormskritt. Jeg ser bilder i avisene som symboliserer både kniver og møkkavogner. Ja retorikken er tydelig.

Mange vil i nærmeste tid markedsføre hvor mye penger vi som samfunn gir dere bønder. For meg er det en underlig betegnelse, for nåe en gir noe så er det en gave, men om det som dere får er en gave, så må jeg si at det er ikke en gave uten kostnader på mange måter. Vil i denne sammenheng vise til en historie som illustrerer dette godt.

 

IKKE TA IMOT ALLE GAVER SOM BLIR DEG GITT

Det var en usedvanlig tilfreds munk fra Tibet. Uansett hva som ble sagt til munken forble han like tilfreds og upåvirket. En mann fikk høre om denne munken, og bestemte seg for å teste ham ut.

Han dro for å finne ham, og kom omsider frem til klosteret hvor han holdt til. Der fikk han umiddelbart øye på munken som satt fredfull på en benk under et blomstrende kirsebærtre.

«Vi får se hvor lenge han kommer til å smile det lille smilet sitt,» sa mannen selvsikkert til seg selv, og begynte umiddelbart å fornærme munken på det groveste. Han bannet og steiket som best han kunne. Han hånet, harselerte og fornærmet.

Til slutt måtte han likevel gi opp. Munken, like fredfull som alltid, bøyde seg da forsiktig frem mot mannen og spurte:
«Kan jeg stille deg et spørsmål?»
«Ja…» svarte mannen, hes etter tiraden.
«Hvis jeg vil gi deg en gave, og du velger å ikke ta den i mot. Hvem tilhører da gaven?»
«Da tilhører den fortsatt deg,» svarte mannen snurt.

Munken smilte. «Det er korrekt. Så hvis jeg ikke velger å ta i mot dine fornærmelser og ditt sinne, tilhører det ikke da fortsatt deg?»
For første gang på flere år ble mannen sittende målløs.

 

Det jeg mener denne historien kan illustrere er at uansett hvor mange fornærmelser og forbannelser som vil komme i media mot dere bønder så er det dere selv som velger om dere vil ta mot dem.

Dere kan som munken være rolig og jobbe samlet for å få best mulig resultat.

Dere kan trøste dere med at om dere bruker våren og møkkakjøring som bilde, så er den møkk dere får på dere i arbeidet, noe som kan vaskes av. Den møkka som mange av oss i samfunnet har inni oss når det gjelder holdninger og egoisme er noe som ikke er så lett å fjerne.

Innerst inne så veit dere hva dere står for og hvilken verdi deres arbeid har. Hold fast på det, selv om det kan være vanskelig med all hetsen som dukker opp noen ganger.

Jeg håper på konstruktive forhandlinger, der det er bonden sin reelle situasjon som blir satt i fokus. Måtte det ikke renne vekk i dogmer og tåkepreik, men resultere i økonomisk og forutsigbar virkelighet for dere bønder.

Samtidig ber jeg om at dere bønder kan finne tid og rom, til å være til for hverandre og støtte hverandre. Reager gjerne på usakligheter og usannheter, men forsøk å være samlet og ikke gå med på den retorikken som ofte brukes mot dere.

I dag så er det en sterk bevegelse til støtte for dere. Den må det nå bygges opp under.

Ha en spirende god vårdag alle gode bønder, og ikke minst bør alle som en sende en varm tanke til de som i disse dager sitter i møter og planlegger forhandlinger til landbrukets beste. Det være seg i både bondelag og småbrukerlag. De gjør så godt de kan alle sammen. Lykke til

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.