Søndagstur blant trestubber og ensomme varder

I dag var det søndagstur med våre 3 små

Det bar opp gjennom lia mellom treleggene. Kan trygt si at vi så ikke skogen for bare trær

 

tur i lia

Når jeg hører de små fortelle om alt de ser, og de danser fra stein til stein og alt må undersøkes, ja da blir jeg ydmyk.

 

Tenk å ha barnligheten med seg i det flotte landskapet vi har, og kunne fantasere og leke rundt trestubbene.

trestubben

 

EN TRESTUBBE, ELLER NOE MER

Vi voksne ser en stubbe

men barn ser ofte så mye mer.

For de har ikke stengt det rommet

der fantasien lever og er.

Ja barn skaper rom i rommet

der noe er ute og noe inne.

Og her skaper fantasien

en rikdom for barnesinnet.

Ja barn vandrer

gjennom rom av ulik sort.

Kan hende bør vi som voksne

undres når vi gikk oss bort.

For der vi voksne ser en stubbe

og så hastig går forbi.

Ser barna ofte så mye mer

i sin lekne fantasi.

Ja tenk om vi voksne klarte

finne igjen vår barnlige fantasi.

Da ville kan hende stubben smile

og vi ville se at vår lek var ei forbi.

Så vandret vi oppover og vi kommer til toppen. Vi sitter med varden og da er det jeg får mine tanker. Varden som var signalbærer og skulle bære bud og vekke folk, står ensom på fjellet.

Hvor er vi som burde tent varden og ropt med den høgste stemme at nå må de styrende ta seg i akt.

Noen vil muligens ikke forstå hvorfor jeg er så bastant i mine uttalelser, men da vil jeg invitere de med meg på en tur ut i naturen. Jeg vil be de tenke over hvem som har dyrket og stelt den naturen som vi i dag kan vandre i. Var det kontorfolk eller blådressene i ulike kontor.

Nei de som har dyrket og odlet landet er bønder og slitere, og det bør vi takke de for.

Får meg til å tenke på bonden på Jæren som drev å dyrket og plukket stein. Da kom presten for bi. Han roste bonden og sa her har du hatt god hjelp av vår Herre. Ja sa den sindige jærbuen, det er mulig det, men du skulle ha sitt hvordan det så ut når vår herre styrte på ålene.

I dag så er de fleste av oss privilegerte. Vi har anledning til må nyte naturen som medisin på det jeg vil kalle grønn resept. Samtidig må vi ta inn over oss at kulturlandskapet forandrer seg radikalt, ikke minst siden lønnsomheten i landbruket går nedover.

Ingen kan leve av gamle minner og tidene har alltid forandret seg, men slik jeg ser det så går det nå vel fort. I dag virker forandringstakten styrt ikke av nødvendig rasjonalisering og effektivisering, men heller av en form for avgudsdyrkelse med fokus på ytre krefter.

Bare jeg får det bra og kan få det jeg vil ha, når jeg vil ha det, og der jeg vil ha det, så bryr vi oss ikke om hvordan det går med bonden og naturen reelt sett

Min spådom er at om ikke vi gir landbruket levelige kår så vil det ikke være mulighet for å kunne komme opp og se utover slike landskap som jeg her viser. Da vil alt være overgrodd, for naturen tar tilbake når vi ikke steller og passer på.

Da vil vi straks hyle og skrike over hvor dårlig bøndene tar vare på naturen, for det og er jo noe som er bøndene sitt ansvar.

Forstå galskapen den som kan, jeg gjør det ikke

Jeg vil si som Thomas Berry (katolsk teolog og forfatter), som sa: Vi har mistet sansen for det mystiske og hellige. Vi hører ikke lenger røsten til vår jord. Skogene (og naturen) er bare til for å utnyttes.

Ja i dag ikke bare utnytter og plyndrer vi jorden, men vi sørger og for å ta knekken på de dyktige forvalterne som har dyrket og odlet jorden, til vårt felles beste.

Jeg kan i denne sammenheng ikke si noe annet enn, forlat dem ikke for de har fått beskjed og vet hva som vil skje.

Min bønn er at nå må vi alle stå opp for landbruket og den norske bonde.

Tenn hver varde, rop, skrik ja gjør alt dere kan for å få de styrende til å forstå. I dag kan vi vandre og nyte naturen, men knekker vi bonden, så vil naturen knekke oss.  Da vil alt bli overgrodd

naturen

2 kommentarer til «Søndagstur blant trestubber og ensomme varder»

  1. det var hyggelig lesing,jeg har tatt med mine barn på turer som små,nå gjør de det samme meg sine barn,som du kan se av min profil er jeg en ivrig fotograf,og finner mye «rare «subber både her og der.Lykke til videre

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.