Psykiske problem i vårt liv og samfunn.

Det burde være kjent for de fleste at vi i dagens samfunn har en sterk økning av psykiske problem. Ikke bare blant voksne, men og blant ungdom, noe som jeg ser som enda mer urovekkende. Siste rapporten fra Nova vedrørende ungdom kan sies å være en alvorlig vekker.

  • 12 prosent av ungdom rapporterer at de er ganske eller veldig mye plaget av depressive symptomer.
  • En av fire jenter melder om depressive symptomer.
  • Omfanget av psykiske helseplager for jenter over tid øker, mens færre gutter rapporterer problemer i 2013 enn i årene før.
  • Én av seks ungdommer rapporterer om selvmordstanker på videregående skole. Flere jenter enn gutter oppgir at de sliter med slike tanker.
  • Kilde: NOVA, NTNU

Særlig jentene fremkommer med sitt budskap og sier at de må ha toppkarakterer, være populære og ha feilfrie kropper. De skal ikke bare være tynne, men også veltrente og muskuløse. Og ønskene blir forsterket grunnet den eksponeringen de utsettes for fra andre media

Den nylig publiserte undersøkelsen fra NTNU viser at angst, depresjonssymptomer og atferdsproblemer på ungdomsskolen disponerer for selvmords­tanker sent i tenårene.

De peker på viktigheten av lavterskeltilbud, samtidig som det poengteres at det er jenter som i størst grad benytter seg av de hjelpetilbudene som finnes.

Personlig tror jeg ikke guttene har mindre problemer, men heller større problem med å finne en åpning der de kan snakke om sin egen situasjon.

Men dersom vi nå etter mange år kan være enige om at problemene øker, hva blir så medisinen.

Mer penger til psykiatrien sa de for noen år siden, for det ville hjelpe køene. Har det hjulpet? Nei ut fra det som fremkommer er køene lengre enn noen gang, selv om antall stillinger har økt.

Jeg tror en går baklengs inn i fremtiden om en hele tiden skal tro at mer penger og flere stillinger kan avhjelpe det som vi nå ser skje.

Jeg mener vi i realiteten må være villige til å se på hele tidsaksen vi lever under og hva både voksne og unge utsettes for og utsetter seg for i dag.

I vårt jag for å være vellykkede så synes det som om vi mister noe vesentlig

Martin Luther King har sagt det så bra i denne sammenheng: Vi tenderer til å måle suksess mer etter høyden av våre inntekter eller etter våre bilers størrelse enn etter graden av vår beredskap til å hjelpe og omfanget av vår menneskelighet.

De fleste mennesker som jeg har møtt, og som har sine problem, de ber ikke om status eller penger. De ber bare om at jeg har tid til dem.

Her er og noe av det mest essensielle. I all relasjon er tiden noe av det viktigste, og det å ta seg tid til å være nærværende i situasjonen. Det eneste som vi mennesker opplever som uopprettelig er tiden, og når vi kaster bort tiden, da er den og vekke.

Vi bør alle som en stille oss det spørsmålet hva er så viktig at vi ikke har tid til å ta en samtale, være en god ektemake, god venn, far eller mor. Svaret gir seg selv om vi er ærlige, ingenting er så viktig, for tid er en forutsetning for alt det andre og spesielt for kjærligheten

Om vi i dag ikke gir oss selv både den gaven og den forpliktelsen å bruke tiden rett, ja da vil det fortsette å komme flere og flere som banker på den psykiatriske døren.

Årsaken kan være alt fra familiære relasjoner, samlivsbrudd, økonomi, angst osv, osv.

Jeg vil ikke kritisere de som arbeider i dette feltet, da de er dyktige og gjør så godt de kan. Men samtidig mener jeg en må kunne evne og se en sammenheng mellom det livet vi som samfunn lever og det resultatet vi får av vårt rotterace.

Filosofiprofessor Arne Johan Vetlesen har uttalt følgende her: Vår velstand kommer av systematisk rovdrift på mennesket og naturen. Mennesket er blitt som en vare i et marked. Et marked som tjener fett på de unges skjøre selvbilde. Ja I vårt samfunn går rovdriften på den ytre naturen hånd i hånd med rovdriften på menneskets indre natur: den er både utadrettet og innadrettet.

Vi voksne må da og ta inn over oss det som nå skjer de unge: at rotteracet etter flere ting og et forbruksbasert selvbilde ikke er en oppskrift på et godt liv, i lag med alt annet liv der ute, men ødeleggende for det. Selvfølgelig kan vi kjøpe oss de flotteste biler og bygge oss de flotteste hus, men hva så. Vi bør huske at selv om murstein og mørtel skaper et hus, så er det barnelatter som skaper et hjem.

Med alle de brutte relasjonene som fremkommer så føler jeg for å nevne humoristisk hva en stakkars psykiater opplevde

Hvorfor drikker du så mye?

Psykiateren hadde fått en pasient som hadde ett stort alkoholproblem. Stakkars mann, sa psykiateren. Kan du fortelle meg hvorfor du drikker så mye? – Jeg skal forsøke å forklare det hele, sa pasienten. – Jeg ble forelsket i en enke som hadde en voksen datter. Jeg giftet meg med enka, og en stund senere giftet min far seg med min stedatter. Derfor ble min kone og jeg svingerforeldre til min far. Etter en stund fikk min stemor, altså min kones datter, en sønn. Og den gutten ble naturligvis min bror, ettersom han er minfar’s sønn. Men, han er også sønn til min kones datter, og derfor ble min kone guttens bestemor og jeg ble bestefar til min bror. Så fikk min kone og jeg en gutt, og han ble min fars svoger. Min sønns stesøster er jo da også hans farmor – ettersom min far en hans farfar. Min far er altså mitt barns svoger, ettersom hans søster er fars kone. Jeg er altså bror til min egen sønn. Sønnen min er min farmors nevø og jeg er farfar til meg selv. Jeg er bror til min far og samtidig både sønn og far til ham. Min kone er min stemor, mor, svigerinne og stedatter. Jeg er far og sønn til meg selv! –

Etter denne forklaringen så psykiateren på han lenge, før han sa: Bare fortsett å drikk du.

 

Selv om dette er en humoristisk historie, så er det en grad av sannhetsgehalt i realitetene. Heri ligger og hovedutforingen for vår egen moral og vårt ansvar. Hva kan, bør og må vi gjøre for å bedre situasjonen.

 

Skal vi fortsette å snakke om ting eller skal vi gjøre noe med situasjonen????

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.