Åpent brev til Krf. og Venstres representanter

Årsaken til at dette stiles med direkte adresse til dere, er den fortvilte situasjonen som igjen er skapt i landbruksforhandlingene. Personlig vil jeg påstå at her må regjeringen ved Listhaug ta hovedansvaret for det som har skjedd, ikke minst siden det i fjor ble lagt forventede føringer for kommende oppgjør for landbruket.

Listhaug og co mener tydeligvis det tilbudet de er kommet med er nødvendig medisin, men da stiller jeg spørsmål om nødvendig for hvem. Skal det være slik at en jakter kortsiktige gevinster eller skal vi bygge landet

Regjeringer en også flink med å sende oss forbrukere foran seg, og si at det er vi som vil ha dette. Ja det skal være sikkert at vi forbrukere/velgere er flinke med å rope skal ha.  Som velgere blir vi tydeligvis heller aldri lei av å høre at vi skal få mer salt i maten til neste år.

Politikerne blir heller aldri beskjemmet over å omgå sannheten med et smil i valgtider. Og godt har vi fått det, vi som har det for godt fra før av. Men før eller siden går det galt, og for landbruket synes det som den tiden er kommet svært nær nå.

Men det er ikke bare for den norske bonde at fremtiden synes mørk. I realiteten er fremtiden mørk for mange distrikt og bygder i det ganske land. Jeg tror ingen bønder sitter og venter spent på om solen skal stå opp i morgen. De venter heller på hvem vil stå opp og frem, og ta ansvar. De lurer slett ikke på hvem som med sitt standpunkt vil bidra til svekkelse av mange lokalsamfunn, for her har jo landbruksministeren av i dag knappest konkurrenter.

I dag så er tiden inne for at alle må svare på om dette spillet som brukes mot bønder og distrikt er Norge verdig, eller om konsekvensene er skremmende. Mange sier at en ikke skal undervurdere politikerne, men kan hende vi heller burde sagt at vi alt for lenge har overvurdert politisk innsikt og moralsk handlekraft.

Jeg er klar over at det er dagens minister som er budbærer for det budskapet som regjeringen bringer frem. Samtidig påtvinger den politiske situasjonen ett stort ansvar på både Krf. og Venstre ut fra den samarbeidsavtalen de har inngått.

I dag har hele distrikts Norge rett til å forvente handling. Tiden for ideologisk tåketale og politisk spill for galleriene bør bli satt under administrasjon. For de som bur i utkanten, og det er mange av oss, vi vil alle merke regjeringen sine signal i uoverskuelig tid fremover. Jeg snakker ikke her bare om dette oppgjøret som er fremme i media pr dags dato.

Nei det som jeg mener er enda mer alvorlig er de holdninger og signal som sendes ut og hva det gjør med familier som lever på små gardsbruk i distrikta. Jeg trekker linjen til psykisk hele, nedlegging av ulike bedrifter osv. Se så videre på familier i krise, skoler, nærmiljø osv.

Hvem har ryggmargsfølelse til å stå oppreist og forsvare dette, eller retter sagt: Hvem har ryggmargsfølelse og nok moralsk ansvar til å si at dette går ikke lenger.

Jeg mener det er vår alles rett og plikt å sørge for levende bygder, der vi kan produsere god mat til forsvarlige priser. Derfor ber jeg alle i Krf. og Venstre klargjøre om de kan stå inne for og støtte nåværende regjerings landbruks og distriktspolitikk. I så fall så støtter de ikke bare direkte en sannsynlig nedleggelse og fraflytting i distrikta, men og en sannsynlig økning av andre helse problem.

Dette bør alle deres politikere ta stilling til snarest, og ikke minst tenke over at dersom en i sin erkjennelse over realitetene ikke reagerer da er det mangel på mot.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.