Tanker når avtalen er signert og landet skal feire nasjonaldag

Så sto de der og opplyste at nå var avtalen signert. Ministeren kunne ikke dy seg for å spite mot det faglaget som hadde trekt seg. Om avtalen er god nok for landbruk og distrikter er ikke lett for meg å se. Jeg har selvfølgelig registrert de ulike merknader som forekommer, men jeg er ikke fagmann.

I dag, dagen før vår nasjonaldag, vil jeg tenke videre enn selve landbruksoppgjøret og dets avtale i går. For når det gjelder den situasjonen vil jeg heller si som Ibsen: Den absolutte fornuft avgikk ved døden

Jeg vil tenke landbruk og distrikt i en større sammenheng. Hva blir konsekvensen om vi ikke bygger landet, men heller sentraliserer og legger ned.

Den kulturen og det som dere bønder står for, ble og tatt frem av Henrik Wergeland da han holdt sin berømte tale ved Krohgstøtten i Christiania 17. mai 1833. Han kom utkledd som bonde og trollbandt publikum med en storslått tale som «rev de tålmodig ventende skarer med seg til de høyeste tinder av nasjonal og annen begeistring.

Som i dag, var det og på Wergelands tid store politiske motsetninger mellom embetsmenn og bønder, og i den striden tok Wergeland bøndenes parti. De representerte det nasjonale både i kultur og språk, og han fant kampsakene deres viktige.

Vi er mange forbrukere som har engasjert oss og snakket bondens sak. Jeg håper og tror at dere har følt denne støtten. Samtidig er det nå viktigere enn noen gang å ikke kvile. Ser vi landet som ett hele så er alles støtte mer nødvendig enn noen gang.

Når vi i morgen skal feire 17 mai skal vi alle holde flagget høgt og være stolte og tenke over disse viktige ord:.

Vi ere en nasjon vi med

Vi ere en nasjon vi med,
vi små en alen lange,
et fedreland vi frydes ved,
og vi, vi ere mange.
Vårt hjerte vet, vårt øye ser
hvor godt og vakkert Norge er,
vår tunge kan en sang blant fler
av Norges æres-sange.

Hvorfor stresser jeg dette i forbindelse med landbruksoppgjøret som nå er avklart???

Jo for jeg kan ikke se at noen evner å se helheten og samle landet slik Wergeland gjorde. I dag blir det ofte by mot land. Samtidig fremkommer det stridigheter der ulike deler av landet står mot hverandre. Som om det ikke er nok så vil i neste omgang yrkesbrødre stå mot hverandre ut fra produksjon eller størrelse.

Og mens alle krangler så går det politiske spillet videre, og de som da taper er de som er små, eller de som bor i utkanten, slik mange av dere bønder er og gjør.

Jeg vil med tanke på både nasjonaldag, og det landbruksoppgjøret som har vært sitere de berømte ord fra presten Niemøller ( prest som kjempet mot Hitler)

Først kom de for å ta jødene, og jeg forsvarte dem ikke, for jeg var ikke jøde.

Så kom de for å ta kommunistene, og jeg forsvarte dem ikke, for jeg var ikke kommunist.

Så kom de for å ta fagforeningsmedlemmene, og jeg forsvarte dem ikke, for jeg var ikke fagforeningsmedlem

Så kom de for å ta meg, og da var det ingen igjen til å forsvare meg.

Dersom vi overfører denne teksten til hva som har skjedd siste tiden, og tenker hva som kan skje i distriktet fremover får denne teksten en svært sterk verdi.

Tenk om de styrendes politikk først vil ta de minste, og vi protesterer ikke.

Så vil de ta noen andre i sin søking etter effektivitet, og vi protesterer fortsatt ikke.

Så vil de effektivisere videre og da går arbeidsplasser i næringer som har vært avhengig av landbruket, og vi protesterer ikke, eller?????

For realiteten er at vi som forbrukere, og ansatte vil protestere høgt når krisen om nedleggelse og effektivisering er kommet så langt art det rammer oss selv.

Spørsmålet er da: Hvem er igjen og vil forsvare oss. Vil landbruket kunne hjelpe????????

Personlig tviler jeg på det, om vegen skal bli slik de legger opp til pr i dag.

De tanker som jeg her legger frem, mener jeg vi alle har en plikt å tenke gjennom. Jeg mener det er vår egen plikt å se hele bildet, og nå må vi som forbrukere stå opp for landbruk og distrikt.

Mange vil nok si at det nytter ikke, de orker ikke osv. Det nytter ikke med dagens politikk eller politikere osv:

Til de vil jeg si som Spinoza: Enhver må leve som han vil, og gjerne dø for sin salighet, bare jeg får leve for sannheten.

Og sannheten er som Wergeland sier: Vi ere en nasjon vi med.

Derfor håper jeg alle som hever sitt flagg i morgen, ser dette og tenker over at i tiden som kommer skal en legge premissene og verdiene for kommende valg. Det er nå vi har mulighet å forme den fremtid vi vil ha i landet vårt.

Det er vårt alles ansvar å forme en politikk i dag som er i pakt med fremtiden, slik at vi gjør mulig i morgen det som virket umulig i dag.

Med dette vil jeg ønske alle i landet en gilde dag, og håper vi hever flagga i stolthet og samhold til hver enkelt.

GRATULERE MED DAGEN

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.