BESKYTTELSE MOT ONDSKAP UNDER ETT ROGNETRE.

rognetreetFor de fleste av oss, vil bildet av kyr i grønne eng gi oss gode minner og være noe vi liker å se. Men når jeg ser på bildet får jeg også andre tanker. Jeg ser en himmel som ikke er skyfri, men heller mørk og truende og der tåka kommer sigende så laft, så laft. Ja det er ett bilde som mange i landbruket kan kjenne seg igjen i slik dagens situasjon er.

Fortsatt er det ett svakt solskinn over kyrne, men hvor lenge vil det vare?

Når jeg ser kyrne søke trøst og kvile under rognetreet så gir det meg mange tanker.

For rognetreet (sorbus aucuparia) har en lang historie som kulturplante i vårt land. Den vokser vilt i skog og på innmark over hele landet. Rognetreet er som både mennesker og kyr, og setter rot over hele landet, helt opp til 1500 m.o.h. Det vokser i alle jordtyper, fra våt og sur jord til næringsfattig sandjord. Rognetreet er lyskrevende, tåler mye vind, og kan bli opptil hundre år gammel.

Rognetreet har gitt både  dyr og mennesker verdier på mange måter, da det meste kunne nyttes. Rogneveden ble fra gammalt av brukt som skaft til verktøy og redskap, og barken ble tidligere brukt til garving. Til og med løvet ble brukt som dyrefor så det kan sies å være ett tre som passet inn for både mennesker og dyr.

Ja rognetreet er et fascinerende tre, men det som jeg finner mest fascinerende når jeg nå ser kyrne søke ly under dets krone, er de gamle historiene som følger rognetreet.

Fra gammelt av ble rognetreet betraktet som ett hellig og beskyttende tre, som skulle verne folk og dyr mot hekser, storm og lynnedslag. Flere steder har rognetreet dermed vært brukt som beskyttende tuntre.

Når jeg da tenker på hva som skjer innen landbruket og det som bonden og hans kyr utsettes for i dag, så kan jeg jo undres om kyrne forstår mer enn hva vi tror.

For om de så stiller seg under rognetreet for å få beskyttelse mot hekser, ja da tror jeg faktisk kyrne kan få selskap av mang en bondemann og kvinne.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.